Шпигачки та інші віршовані тексти [Григорій Федорович Квітка-Основ`яненко] (fb2) читать постранично, страница - 17

- Шпигачки та інші віршовані тексти 268 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Григорій Федорович Квітка-Основ`яненко

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

«Ответ на ответ» – 1817, 1818 року у номерах журналу «Украинский вестник».

«Пан Халявский». Вперше роман опублікований 1839 року у журналі «Отечественные записки», т. IV.






1

Г. Квітка-Основ’яненко написав декілька варіантів комедії з назвою «Бой-жінка». В семитомному зібранні його творів, виданому у 1979-1981 роках, представлені два варіанти: Малоросійська опера в 3 діях та Водевіль-жарт в 1 дії. Визначення «опера» у Квітки (як і у Котляревського) означає комедію з піснями, а не чисто музичний твір у сучасному значенні. Частково тексти цих варіантів збігаються, частково різняться. Нумерація пісень належить автору. Декілька пісень присутні в обох варіантах. Тут такі позначені зірочками (*). Інші є лише в одному з варіантів. У поміщеному нижче розділі «Пісні з водевілю…» упорядник даної збірки представляє лише пісні, котрих немає в опері, аби уникнути повторів.

(обратно)

2

Невеличка комедія «Стецько, завербований в улани» є як би додатком-дивертисментом до «Сватання на Гончарівці», тож в ній діють ті ж персонажі, а також декілька уланів, парубків та дівчат. Нумерація пісень належить автору.

(обратно)